Projekti >>

BOL i druge priče

Nikola Ivanda (1975 - 2012)
Zbirka kratkih priča i roman u fragmentima

*****
Iza svih rukopisa jasno se raspoznaje autor širokih umjetničkih interesa i obrazovanja, čija je primarna vokacija filmska. Nerijetko je i u kratkim pričama način pripovijedanja scenaristički, a struktura priče očiti predložak za film, ili poprište ideja iz kojih bi mogao izrasti film. Koji put je ta igra između pripovijesti i scenarija dvosmjerna i naizmjenična.
Literarne asocijacije, izravne ili prikrivene, (na Kafku, Dostojevskog, Čehova, Twaina...) prokazuju autora koji s bezbrižnom lakoćom čita i s ozbiljnim trudom piše, i koji se u literaturi osjeća ugodno i kad čita i kad piše.

*****

Nikola je živio sa svojim imaginarnim likovima danonoćno. Neodoljivi optimizam koji ga je krasio dao mu je mogućnost empatije i razumijevanja za sve oko nas, a nevjerojatna kreativnost i luđački talent sposobnost da primjećuje neke mirkosvjetove koje golom oku nisu dostupne. U filmovima su mu uvijek statirali beskućnici i opskurni likovi koje je skupljao po ubožnicama, javnim kuhinjama i kolodvorima. Tretirao ih je kao vrhunske profesionalce i nerijetko održavao kontakte nakon snimanja. Tog ludila kad mu se na cesti javljaju modeli za aktove na Likovnoj akademiji bez zubiju, šarmantni alkosi kojima posuđuje novac po stoti puta… Taxisti, prodavačice, tete na kisocima, čistačice na filmskim setovim, zatvorenici… I on sa svojim šeretskim smješkom.