Projekti >>

Sam svoja žena, 2008.

premijera: 23.10. 2008.
raspored izvedbi: 23. i 26. ožujka 2009.
karte se mogu kupiti na porti Židovske općine Zagreb u Palmotićevoj 16 ili rezervirati na tel: 01/49 22 692

Predstavom „Sam svoja žena“ autora Douga Wrighta, u režiji Branka Ivande i izvedbi Duška Valentića 23. listopada 2008. otvorila se nova kazališna scena u Zagrebu. Mala dvorana u Židovskoj općini u Palmotićevoj ulici u Zagrebu ponedjeljkom i četvrtkom prikazivat će komorne dramske predstave. Program će se zvati „Scena Lea Deutsch“, a idejni je tvorac Židovska općina u suradnji s mladom producentskom kućom Ars septima d.o.o. i producenticama Tamarom Babun i Lidijom Ivandom. Ars septima u procesu je dovršetka dokumentarnog filma o Lei Deutsch, dječjoj zvijezdi HNK i Dječjeg carstva koja je skončala u vagonu za Auswitz. Radom na tom filmu počela je suradnja Ars septime i Židovske općine, koja se sad nastavlja i kazališnim projektima.

„Sam svoja žena“ monodrama je koja se bavi životom Lothara Berfeldea koji se rodio 1928. godine u Berlinu i većinu života proveo kao Charlotte von Mahlsdorf (Mahlsdorf je berlinska četvrt u kojoj je živio.) Charlotte je postala slavna kao strastveni kolekcionar uspjevši sačuvati jedini preostali Weimar kabaret unatoč tome što je živjela u Istočnom Berlinu kao transvestit. Ne skrivajući svoju seksualnu orijentaciju i noseći haljinu preživjela je dva totalitarna režima, nacistički i komunistički. Odlikovana je zbog očuvanja Weimar kabareta i drugih dragocjenosti negdašnje njemačke svakodnevnice u Gründerzeit muzeju koji postoji i danas. Mračno svjetlo na njezin život bacilo je otkriće dokumenata komunističke tajne policije iz kojih se da naslutiti da je preživjela komunizam zahvaljujući odavanju podataka o gostima svojeg lokala i svojim prijateljima. Od nacionalne heroine ponovno je došla do statusa persona non grata. Njezino svjedočenje o tom periodu ostalo je prilično nejasno. Umrla je 2002. godine. Doug Wright odradio je niz intervjua s Charlotte, a s njezinim je dopuštenjem dobio i uvid u njezin dosje.

Tekst se bavi položajem pojedinca koji je u odnosu na imaginarno postavljene uvriježene norme drugačiji, te sivim područjem naše savjesti koje prije svega definiraju najintimniji i samim time potpuno individualni životni prioriteti.

Tekst je realiziran uz veliku pomoć fondacije Sundance. Nagrađen je nagradama Pulitzer i Tony, te mnogim drugim važnim nagradama.

prevoditeljica: Tanja Novak
igra: Duško Valentić
režiser: Branko Ivanda
scenografkinja: Marta Crnobrnja
kostimografkinja: Katja Šunjić
Oblikovatelj zvuka: Branko Vodeničar
Oblikovatelj svjetla: Siniša Jurica
Jezični savjetnik: Andre Posmodi
Fotograf: Damir Kudin
Vizualni identitet: Nevena Balen
Asistentica produkcije: Lidija Ivanda
Producentica: Tamara Babun
PRODUKCIJA ARS SEPTIMA d.o.o. u suradnji sa ŽIDOVSKOM OPĆINOM u Zagrebu